Pierogi z kapustą kiszoną DROS i grzybami

Chrupiąca, aromatyczna i w pełni naturalna – nasza kiszona kapusta DROS to doskonały składnik jesiennych przepisów, szczególnie pierogów, które podbiją serca miłośników tradycyjnych smaków. Wypróbuj przepis, który łączy wyrazistą kapustę z sezonowymi, świeżymi grzybami, tworząc klasyczną, polską potrawę pełną aromatów.

Przepis na pierogi z kiszoną kapustą DROS i grzybami:

Składniki na farsz:

  • 1 słoik kiszonej kapusty DROS
  • 400 g świeżych lub obgotowanych suszonych grzybów (np. podgrzybków lub borowików)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 – 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Świeże grzyby oczyść, pokrój i lekko obgotuj, następnie podsmaż je na patelni z olejem, dodaj posiekaną cebulę. Jeślio używasz grzybów suszonych, posiekaj je po obgotowaniu. Kapustę DROS odciśnij i drobno posiekaj, a następnie dodaj do grzybów i cebuli. Dopraw do smaku przyprawami i smaż ok. 10 min. ciągle mieszając.

Ciasto: Zagnieć ciasto na pierogi ze wszystkich składników, a następnie rozwałkuj porcję ciasta na cienki placek i wykrój za pomocą np. szklanki (średnica ok. 6 cm) placuszki, wypełnij je gotowym farszem, złóż na pół i uformuj pierogi. Dobrze zaklej brzegi i gotuj je w osolonej wodzie. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze ok. 3 min, na średnim ogniu.

Gotowe pierogi możesz podawać z ulubioną okrasą lub podsmażone. 🥟 Pierogi z kapustą i grzybami to jesienny klasyk, który zachwyci całą rodzinę!

Scroll to Top