Wypróbuj przepis na bakłażana zapiekanego z mięsem i warzywami, który w połączeniu z naszą Włoską pastą do mięs przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii!☀️
Składniki:
▪️ 4 małe bakłażany
▪️ 400 g mielonego mięsa
▪️ 1 cebula, posiekana
▪️ 2 ząbki czosnku, posiekane
▪️ 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
▪️ 1 marchewka, pokrojona w plasterki
▪️ opakowanie szpinaku baby
▪️ Włoska pasta do mięs DROS
▪️ 100 g sera Manouri lub Feta
▪️ 2 łyżki oliwy z oliwek
▪️ sól i pieprz do smaku
▪️ świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w plastry (wzdłuż), ponacinaj miąższ, posól i posmaruj z obu stron oliwą z oliwek. Wstaw je do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 min. (środkowy poziom). W międzyczasie przygotuj mięso z warzywami. Na rozgrzaną patelnię wyłóż mięso i przesmaż je z odrobiną oliwy, następnie dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek oraz naszą pastę. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody. Pod koniec smażenia dodaj szpinak, sól, pieprz i świeże zioła do smaku. Do tak przygotowanej masy dodaj pokrojony lub pokruszony ser i wyłóż ją na podpieczone wcześniej plastry bakłażanów. Piecz kolejne 30 min. Bakłażany możesz piec w dużym szkle żaroodpornym lub na blaszce.
Przed podaniem możesz gorące bakłażany posypać ulubionym twardym serem